بررسی مقایسه ای آثار عصاره اتانولی مریم گلی (Salvia officinalis) و ویتامین C بر وضعیت آنتی اکسیدانی، فراسنجه های خونی و بیوشیمیایی، تلفات و عملکرد در جوجه های گوشتی در شرایط آسیت القایی

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 94

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ARGU-12-3_002

تاریخ نمایه سازی: 18 دی 1402

چکیده مقاله:

به منظور بررسی تاثیر عصاره­ اتانولی مریم­گلی بر عملکرد، وضعیت آنتی­اکسیدانی، فراسنجه­های خونی و بیوشیمیایی و تلفات جوجه­های گوشتی در شرایط آسیت القایی، آزمایشی با استفاده از تعداد ۴۵۰  قطعه جوجه یک روزه گوشتی نر (راس ۳۰۸) در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار، پنج تکرار و ۱۵ جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: ۱- گروه شاهد مثبت ( بدون القای آسیت و تغذیه شده با جیره پایه)، ۲- گروه شاهد منفی (القای آسیت و تغذیه شده با جیره پایه)، ۳ و ۴- گروه ویتامین C (القای آسیت همراه با سطوح ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ پی­پی­ام ویتامین C)، ۵ و ۶- گروه مریم­گلی (القای آسیت همراه با ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ پی­پی­ام عصاره مریم گلی) بودند. برای القای آسیت از روز ۱۵ آزمایش، آب حاوی ۱۲۰۰ میلی­گرم سدیم (سه گرم در لیتر  نمک طعام) در اختیار جوجه­ها قرار گرفت. نتایج نشان داد القای آسیت سبب افزایش نسبت بطن راست به کل بطن­ها، تلفات ناشی از آسیت، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک و کاهش وزن بدن شد (۰۵/۰P<). تجویز عصاره مریم­گلی سبب بهبود صفات مذکور شد و ویتامین C نیز نسبت بطن راست به کل بطن ها و تلفات ناشی از آسیت را کاهش داد (۰۵/۰P<). عصاره مریم­گلی و ویتامین C، آثار افزایشی القای آسیت بر هتروفیل، تری­گلیسیرید و کلسترول را تعدیل کرده و همزمان سبب افزایش گلبول قرمز، هماتوکریت و هموگلوبین در مقایسه با تیمار شاهد منفی شد (۰۵/۰P<). تیمارهای آزمایشی به ویژه عصاره مریم گلی سبب بهبود وضعیت آنتی­اکسیدانی در مقایسه با تیمار شاهد منفی شد (۰۵/۰P<). مکمل­سازی جیره­های آزمایشی به ویژه با مریم­گلی سبب کاهش سطح سرمی آنزیم­های آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز، گاماگلوتاریل ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز شد (۰۵/۰P<). نتایج تحقیق حاضر نشان داد استفاده از عصاره مریم­گلی در مقایسه با ویتامین C، نتایج بهتری بر عملکرد و افزایش توان آنتی­اکسیدانی و کاهش تنش جوجه­های گوشتی درگیر با آسیت داشت.

نویسندگان

مختار فتحی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

تیمور تنها

استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

رضا طاهرخانی

استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

وحید رضایی کماسی

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Alcicek, A., Bozkurt, M., & Cabuk, M. (۲۰۰۴). The effect ...
  • Al-Sherify, S. M. H., & Al-Alwany, J. A. A. (۲۰۱۶). ...
  • Hudson, L., & Hay, F. C. (۱۹۸۹). Practical Immunology. ۳rd ...
  • Ikbal Coskun, M., & Tekeli, A. (۲۰۱۹). Effects of L-carnitine supplementation ...
  • Nemati, M. H., Amanlou, F., & Shahir, M. H. (۲۰۲۲). ...
  • نمایش کامل مراجع