بررسی راهکارهای عملیاتی و ساختاری گسترش شرکتهای تعاونی بیمه و افزایش ضریب نفوذ بیمه در ایران در راستای تحقق سند چشم انداز بیمه : تدوین الگوی سیستم دینامیکی

صاحب اثر: پژوهشکده بیمه
نوع محتوی: طرح پژوهشی
زبان: فارسی
شناسه ملی سند علمی: R-1047620
تاریخ درج در سایت: 16 دی 1397
مشاهده: 244
تعداد صفحات: 169
سال انتشار: 1393

نسخه کامل طرح پژوهشی منتشر نشده است و در دسترس نیست.

  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این طرح پژوهشی:

چکیده طرح پژوهشی:

بیمه تعاونی یکی از انواع بیمه است که امروزه در بسیاری از کشورهای جهان جهت گسترش تامین و بهبود شرایط زندگی اجتماعی و اقتصادی افراد، اصناف و اقشار جامعه و افزایش ضریب نفوذ بیمه از آن استفاده می شود  .هدف از این تحقیق بررسی وضعیت بیمه تعاونی در ایران و سایر کشورهای منتخب و ارایه راهکارهای مناسب برای گسترش این نوع از بیمه در ایران است . 
 برای افزایش ضریب نفوذ بیمه در راستای تحقق سند چشم انداز ، باید از تمام ظرفیت های بیمه ای استفاده کرد که یکی از آنها بیمه تعاونی است  . دراین راستا از الگوی رشد اقتصادی با تاکید بر ضریب نفوذ بیمه تعاونی استفاده شد .برای آزمون فرضیات الگو، از روش تلفیق روش سیستم های دینامیکی و روش اقتصاد سنجی استفاده گردید و موارد زیر حایز اهمیت است  : - - بیمه تعاونی در ایران وجود ندارد و لذا تاثیر بیمه تعاونی بر ضریب نفوذ بیمه و رشد اقتصادی، بر اساس داده 0 های آماری کشورهای مختلف و با استفاده از روش پانل دیتا بررسی شد و سپس با فرض آنکه اثرات بیمه تعاونی در کشورهای منتخب، برای ایران نیز قابل تعمیم است، نتیجه گیری نهایی ارایه شد. - همانگونه در مطالعات تجربی ارایه شده است، بیمه تعاونی دارای دو ویژگی اساسی است .اول اینکه حق بیمه 2 در آن کمتر از سایر انواع بیمه می باشد. دوم اینکه سود شرکتهای بیمه تعاونی، بین اعضا توزیع می گردد .بر همین اساس، بیمه تعاونی در بسیاری از کشورها رونق داشته است. - فرضیه تحقیق مبتنی بر تاثیر بیمه تعاونی بر رشد اقتصادی تایید می شود؛ در اینصورت می توان با توجیه 9 بیشتری به گسترش بیمه تعاونی در ایران پرداخت. در این تحقیق راهکارهای اجرایی گسترش بیمه تعاونی در ایران مورد بررسی قرار گرفت .بیمه تعاونی و تشکیل آن  مستلزم رعایت دو نکته اساسی است . 
نکته اول :با توجه به تجارب سایر کشورها، اصول و بنیان های بیمه تعاونی مورد توجه قرار گرفته و صرفا بکارگیری عبارت بیمه تعاون، مشکل کم بودن ضریب نفوذ بیمه را در ایران حل نخواهد کرد .بر همین اساس در ابتدا اصول و بنیان های اساسی تعاون و بیمه تعاون ارایه می شود و سپس راهکارهای گسترش آن مطرح می شود .

نکته دوم :قوانین و مقررات مناسب در وزارت تعاون و بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران است که به گسترش صحیح بیمه تعاونی کمک خواهد کرد. در همین ارتباط قبل از ارایه راهکارها، ابتدا تحلیلی بر اولین شرکت بیمه تعاونی تشکیل شده در ایران انجام شد . دلیل پرداختن به این موضوع، بررسی صحت و سقم ساختار اولین شرکت بیمه تعاونی در ایران می باشد تا در طراحی راهکارهای اجرایی جدید، دچار اشتباهات گذشته نشویم .اولین شرکت بیمه تعاون به صورت تعاونی  قانون اساسی 44 در تهران تاسیس شد .بیمه تعاون در راستای سیاستهای کلی اصل 0930 سهامی عام در سال  با حمایت مسیولان تعاون کشور شروع شد .در این خصوص هیات 0931مطرح گردید و مباحث اولیه آن از سال موسس شرکت بیمه تعاون با عضویت پنجاه شرکت و اتحادیه تعاونی و شرکتهای سرمایه گذاری استانی و  ...در  شکل گرفت و براساس یک زمانبندی و برنامه تدوین شده جهت اخذ مجوز از بیمه مرکزی ایران و 0931سال تاسیس شرکت اقدامات خود را آغاز نمود . لازم به یاد آوری است، طبق بررسی آماری انجام شده، فاصله ضریب نفوذ بیمه ایران با میانگین جهانی بسیار قابل توجه است، لذا پر کردن شکاف بین این دو، نیازمند استفاده از روشهای جدید در گسترش نفوذ بیمه در ایران است .ضمن آنکه تقویت شرکتهای بیمه در ایران بر اساس روند گذشته، آشکار و بدیهی بنظر می رسد اما به حدی نخواهد بود که شکاف بین ایران و میانگین جهانی را پر کند و از اینرو شیوه بیمه تعاونی که در دنیا بعنوان شیوه اساسی مورد توجه است، می تواند به پر کردن شکاف مذکور کمک نماید.