بداطلاعات سلامت

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 25

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_HIM-20-4_001

تاریخ نمایه سازی: 29 اردیبهشت 1403

چکیده مقاله:

اطلاعات قابل اعتماد نقش مهمی در نظام سلامت دارند. با این وجود، گاهی جامعه با تحریف حقایق، دستکاری اطلاعات، به اشتراک گذاشتن اطلاعات بدون درک عواقب آن، و انتشار اخبار جعلی که انواعی از اختلالات اطلاعاتی هستند، مواجه است. Wardle وDerakhshan اختلالات اطلاعاتی را به سه دسته: «اطلاعات نادرست(Misinformation)»، «اطلاعات فریبنده(Disinformation)« و «بداطلاعات(Malinformation)» طبقه بندی کرده اند (۱). برخلاف اطلاعات فریبنده که مبتنی بر اطلاعات کاملا نادرست هستند، بداطلاعات سلامت از اطلاعات متقن و قابل قبول پزشکی اما مشروط به شرایط خاص و یا اطلاعات نسبتا درست سلامت استفاده می کند. این اطلاعات بدون در نظر گرفتن بافت اولیه یا در یک بافت نادرست ارائه می شوند تا افرادی که با آن مواجه میشوند را به سمت برداشت ها و نتیجه گیری های نادرست یا گمراه کننده هدایت کند. در واقع، بد اطلاعات، اطلاعات صحیح با پیکربندی مجدد (Reconfigured true information) است. هنگامی که پس زمینه یا بافت مانند زمان، مکان یا حریم خصوصی در نظر گرفته نمی شود، می تواند ادراکی در تضاد با واقعیت ایجاد کند و به افراد، سازمان ها و درک جمعی آسیب برساند (۲). نکته مهم در گردش بداطلاعات سلامت، قصد و نیت فرستنده اطلاعات یا پیام است که به طور عمد و با سوء نیت و به منظور ایجاد آسیب واقعی یا ایجاد تهدید آسیب واقعی به شخص، سازمان یا کشور انجام می شود. بنابراین، در ترویج بداطلاعات، قصد فرد برای آسیب رساندن قطعی است، نه تصادفی که می تواند برای سایرین مضر و حتی خطرناک باشد و در عین حال جنبه مجرمانه نیز داشته باشد (۳).

نویسندگان

محمدرضا هاشمیان

کارشناس ارشد، کتابداری و اطلاع رسانی، معاونت تحقیقات و فناوری، کتابخانه ی مرکزی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

پیمان ادیبی

استاد، گوارش، مرکز تحقیقات جامع نگر عملکردی گوارش، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

فیروزه زارع فراشبندی

مرکز تحقیقات فناوری اطلاعات در امور سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران