تحلیل و توزیع واحدهای جریان هیدرولیکی و رخساره الکتریکی در چارچوب سکانس های رسوبی سازند شوریجه در یکی از میادین گازی شمال شرق ایران

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 57

فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PRRIP-32-2_010

تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1402

چکیده مقاله:

سازند شوریجه با سن کرتاسه پیشین (نئوکومین-بارمین)، یکی از مهم ترین سنگ مخزن های آواری در شمال شرق ایران است. با تلفیق اطلاعات مغزه حفاری، بررسی پتروگرافی و به کارگیری لاگ های پتروفیزیکی و داده های حاصل از آنالیز مغزه (تخلخل و تراوایی) واحد جریان هیدرولیکی و رخساره الکتریکی در توالی رسوبی سازند شوریجه در پنج چاه میدان مشخص گردید. هدف این مطالعه، بررسی ارتباط بین واحد جریان هیدرولیکی و رخساره الکتریکی با جایگاه سکانس (سکانس ها و سیستم تراکت ها) و زون بندی توالی های رسوبی سازند شوریجه در مخزن مورد مطالعه است. براساس داده تخلخل و تراوایی حاصل از آنالیز مغزه حفاری، تعداد چهار واحد جریان با استفاده از روش شاخص زون جریان تعیین گردید. تعداد چهار رخساره الکتریکی بر مبنای لاگ های گاما، نوترون، چگالی، صوتی و تخلخل موثر حاصل از ارزیابی های احتمالی با استفاده از روش خوشه سازی MRGC تعیین گردید. در نهایت، واحدهای جریان هیدرولیکی و رخساره الکتریکی تعیین شده در چارچوب سکانس های رسوبی مورد استفاده قرار گرفته و توزیع آن ها در درون مخزن و میدان مشخص گردید که انطباق مشخص بین زون های مخزنی و چارچوب چینه نگاری سکانسی فراهم شود. در نهایت، پتروفاسیس های (میکروکنگلومرا، ماسه سنگ و اایید گرینستون دولومیتی/ماسه ای/مختلط) مربوط به محیط های پرانرژی رودخانه بریده بریده و بخش پر انرژی لاگون تا سدهای جزرومدی یا شول، بهترین واحدهای مخزنی این توالی ها را در سکانس رسوبی زون D و B و بخش میانی زون ا(C۲)اC تشکیل داده اند. از سوی دیگر، پتروفاسیس های (رس سنگ/ شیل، دولومادستون ماسه ای) مربوط به محیط های کم انرژی رودخانه بریده بریده (دشت سیلابی)، رودخانه مئاندری و پری تایدال (بالای جزرومد)، ضعیف ترین واحد مخزنی این توالی ها را در سکانس رسوبی زون A و E و به صورت متناوب در زون های اC و D را تشکیل داده اند. با تلفیق نتایج حاصل از تعیین واحدهای جریان هیدرولیکی و رخساره های الکتریکی در چارچوب سکانس ها و سیستم تراکت ها، ارتباط بین آنها و جایگاه سکانس ها و زون بندی مشخص شد.

نویسندگان

میلاد مرادی

دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، ایران

حسین رحیم پور بناب

دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، ایران

علی کدخدائی ایلخچی

گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، ایران

علی چهرازی

مدیریت طرح های اکتشافی، شرکت نفت فلات قاره ایران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :