بررسی تمایز برخی ارقام جدید و رایج پنبه با استفاده از خصوصیات مورفولوژیک

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 940

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SEEDTECH02_363

تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1391

چکیده مقاله:

به منظور بررسی تمایز برخی ارقام جدید و رایج پنبه با استفاده از خصوصیات مورفولوژیک شامل ورامین، ساحل، بختگان، مهر، اولتان، دکتر عمومی، سپید، پاک، خرداد، سیلند، ارمغان، گلستان و نامبر 200 این پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سالهای 89-1387 اجرا گردید. بدین منظور 39 خصوصیت مورفولوژیک مطابق دستورالعمل ملی آزمون های تمایز، یکنواختی و پایداری پنبه مشاهده و اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس نشان داد بجز ارتفاع گیاه اراقم بقیه خصوصیات کمی معنی داری نبود. رنگ گلبرگ و شدت رنگ لکه پای گلربگ رقم دکتر عمومی در یک گروه و بقیه ارقام دیگر قرار گرفتند. بر اساس رنگ کرده بختگان و ساحل در یک گروه و بقیه در گروه دیگر تقسیم شدند. صفات کرکدار بودن قسمت بالایی ساقه و شکل گیاه بختگان و ساحل را از یکدیگر جدا کرده و هر کدام در یک گروه مجزا قرار گرفتند. بر اساس تیپ گلدهی گیاه ارقام مهر، پاک، سیلندر، ارمغان، گلستان و نامبر 200 در یک گروه ، ارقام ورامین ، خرداد و سپید در گروه دیگر و رقم اولتان به تنهایی در یک گروه دیگر، قرار گرفتند. شکل برش طولی قوزه اراقم پاک، سیلند و گلستان را در یک گروه و ارقام مهر و ارمغان را هر کدام در گروهی مجزا قرار داد. براساس موقعیت کلاله نسبت به پرچم های ارقام پاک و سیلند در یک گروه و رقم گلستان نیز در گروه دیگر قرار گرفتند. همچنین بر پایه دندانه دار بودن براکته و حفره های سطحی قوزه ارقام پاک و سیلند از یکدیگر تفکیک شدند. شکل برگ ارقام ورامین و خرداد را در یک گروه ور قم سپید را نیز در گروه دیگر قرار داد. در نهایت توسط مشخصه موقعیت کلاله نسبت به پرچم ها ارقام ورامین و خرداد از یکدیگر جدا شدند. بدین ترتیب تمام ارقام توسط صفات کیفی مذکور از یکدیگر تفکیک شدند.

نویسندگان

آیدین حمیدی

استادیار پژوهش موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج

کمال قاسمی

استادیار پژوهش موسسه تحقیقات پنبه کشور گرگان

عباداله بانیانی

مربی پژوهش بخش پنبه مرکز کشاورزی و منابع طبیعی تهران (ورامین)

محمد حسن حکمت

استادیار پژوهش موسسه تحقیقات پنبه کشور گرگان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بی نام، 1386. قانون بت رقام گیاهی و کنترل و ...
  • . مظفری، ج.، صادقیان _ مبصر، _ خیری، ف.، خادمی، ...
  • نمایش کامل مراجع